CNG 100 INTRODUCTION TO INFORMATION TECHNOLOGIES AND APPLICATIONS DERSİ
CNG 100 DERSİNİN İÇERİĞİ NEDİR?
CNG 100 (3550100- Introduction To Information Technologies And Applications) dersinin amacı, her ODTÜ öğrencisine gerek lisans eğitimi için gereken çalışmalarında gerekse iş ve kişisel yaşamlarında kullanabilecekleri temel bilgisayar bilgilerini vermektir. CNG 100 dersi, bilgisayara giriş, bilgisayar yazılımları ve donanımları, işletim sistemleri, bilgisayar ağları, Internet uygulamaları, elektronik bilgi kaynakları, kaynakların doğru değerlendirilmesi, etik, MS Ofis uygulamaları (Word, Excel, Power Point) konularını içermektedir. Dersin detaylı içeriği şöyledir:
(İşletim Sistemi Ortamı: Microsoft Windows XP & Vista, Office Araçları: Microsoft Office 2007)
Donanım: Anakart, hafıza, sabit disk, işlemci, ses kartı, DVD, CDROM gibi donanım aygıtlarının tanımları ve işlevleri, donanım sorunlarını giderme yöntemleri.
İşletim Sistemleri: Yazılım ve işletim sistemlerinin tanımı; dosya ve dizin kavramlarının tanımı, Windows ortamında dosyaları kaydetme, silme, kopyalama, yapıştırma, ismini ve özelliklerini değiştirme; exe, sys, bat, bmp, doc, xls, txt, pdf, xml, html ve ppt gibi dosya biçimleri; sistem dosyaları; dosya ve dizin arama; bit, bayt, ve kilobayt kavramları; insan bilgisayar etkileşimi ve arayüz bileşenleri; denetim masası ayarları; sağlıklı ve güvenli bilgisayar kullanımı; virüs, internet solucanı gibi zararlı programlar; güvenlik duvarı; Word ve Excel dosyalarını koruma ve erişim kısıtlama; bütünleştirme (de-fragmentation), disk tarama (scandisk), disk temizleme (disk cleanup) gibi bakım araçları.
Bilişim Kaynakları: Bilgi ve bilgisayar okuryazarlığının tanımı ve günlük yaşamımızdaki önemi; WAN, LAN, WWW, FTP, telnet, e-books, HTTP kavramları ve kullanımları; sıkça kullanılan bilişim kaynakları; arama motorları ve dijital kütüphanelerin etkili biçimde kullanımı; paylaşılan (shareware) ve ücretsiz (freeware) yazılım paketleri.
Etik: Arama motorlarından dönen bilgileri değerlendirme; içerik değerlendirme; kaynaklardan alıntı yaparken dikkat edilmesi gerekenler; Harvard ve IEEE gibi alıntı (citation) biçimleri; etik ve yasal konuların önemi; yayın hakkı (copyrights), sözleşme (contracts) ve telif hakları (intellectual property rights); aşırma (plagiarism) .
Doküman İşleme: Yazı tipi ve paragraf biçimlendirme gibi temel Wordpad ve Notepad işlemleri. Yazı stili, biçimlendirme, listeleme, resim ekleme, yazım denetleyicisi, indeks ve içerik oluşturma, sayfa başlığı ve altlığı (header and footer), değişiklik izleme, dil ayarları gibi temel MS Word işlemleri.
Elektronik Sunuş: Microsoft PowerPoint ile sunuş hazırlama; sunuş teknikleri; çokluortam (multimedia); görüntü ve video düzenleyici araçlar; QoS, VoIP ve media-on-demand gibi çokluortam ağları; sıkıştırma biçimleri; web sayfası tasarımı.
Veri Analizi ve Hesaplama Tablosu: Veri analizinin önemi; sıkça kullanılan fonksiyonlar (sayma, toplama, ortalama, koşullu işlemler, en büyük, en küçük, standart sapma, vs.); farklı ortamlardan Excel ortamına veri getirme; profesyonel görünümlü tablo hazırlama ve önemi; sıralama ve filtreleme gibi tekniklerle veri yorumlama; profesyonel görünümlü grafiklerle veri özetleme.
CNG 100 dersi, kredisizdir ve haftalık ders yükü 2 saattir. Derse devam zorunludur.
CNG 100 DERSİ KİMLER İÇİN ZORUNLUDUR?
Tüm lisans öğrencileri için bu ders zorunludur.
CNG 100 DERSİNİ KİMLER ALMAKLA YÜKÜMLÜDÜR?
2009-2010 öğretim yılının 1. döneminde 1. sınıfa kayıt olanlar ve CNG 100 dersini almamış veya alıp da başarısız olanlar.
Önemli Not: Ingilizce Hazırlık Programı öğrencileri bu dersi alamazlar.
CNG 100 DERSİNE NASIL KAYIT OLUNUR?
CNG 100 dersini almakla yükümlü öğrencilerin programlarına, Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından bu ders, etkileşimli kayıtlar sırasında otomatik olarak eklenecektir. Dersi alması gerektiği halde, kayıtlar sırasında CNG 100 dersi öğrencinin üzerinde görünmüyorsa, veya dersi alması gerekmediği halde, ders öğrencinin üzerine eklenmiş ise Öğrenci İşleri Müdürlüğüne başvurması gerekir.
CNG 100 DERSİNDEN MUAF OLUNABİLİR Mİ?
CNG 100 dersinden muaf olabilmek için, CNG 100 Muafiyet Sınavına girmek gerekmektedir. Bu sınavdan, Enformatik Enstitüsü tarafından belirlenen yeterli notu alan öğrenciler dersten muaf tutularak kendilerine "EX" notu verilir.
CNG 100 MUAFİYET SINAVI NE ZAMAN YAPILIR?
CNG 100 Muafiyet Sınavı, 2009-2010 öğretim yılının 1. döneminde 26 - 27 Eylül 2009 tarihlerinde yapılacaktır. Bununla beraber, olası değişiklikler ve tüm duyurular için, öğrenciler Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin
Üye Ol veya
Giriş Yap adresinde yer alacak olan duyuruları takip etmekle yükümlüdür.