+ Doğu Akdeniz Üniversitesi Forum :: DoguAkdeniz.com | Doğu Akdeniz Üniversitesi`nin En Büyük Kampüsü » Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti » Kıbrıs'ta Tatil, Kıbrıs Tarihi ve Turistik Yerler
 Beşparmak’taki Tank

Kullanıcı Adı: Beni Hatirla
Şifre:

Reklamlar

YENİ KAYIT YAPTIRACAK ÖĞRENCİLER

Doğu Akdeniz Üniversitesi Hakkındaki Sorularınız Buraya..

Girne Amerikan Üniversitesi Hakkındaki Sorularınız Buraya..

Yakın Doğu Üniversitesi Hakkındaki Sorularınız Buraya..

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Hakkındaki Sorularınız Buraya..

Lefke Avrupa Üniversitesi Hakkındaki Sorularınız Buraya..

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Hakkındaki Sorularınız Buraya..

Sayfa: [1]
Konu: Beşparmak’taki Tank  (Okunma Sayısı 8765 defa) Seçenekler
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
« : 19 Şubat 2009, 22:29:45 »
eviL
Kurucu Admin
Günün Kahramanı
*

Teşekkür: 301

DoguAkdeniz.Com

Üyelik Bilgileri WWW
Beşparmak’taki Tank

1974 Kıbrıs Barıs Harekatı zamanında bir Türk tankının Besparmak dağlarının zirvesine kadar tırmanıp orada kaldığı bahsedilir. Resmini görmeyenler hep onun bir savaş efsanesi olduğunu sanır, ama bu gerçektir ve bir de hikayesi vardır;

Girne Beşparmak dağlarının üzerinde bu savaştan kalma, Türk Ordusu’nun tankı hâlâ hayretle seyredilmektedir. Dünya savaş tarihinin ibret dolu bir tablosudur bu.

Bu tankı buraya çıkaran, onbaşı Gürler ERDAĞ, Er Abdulkadir KURT, Er Recep Doğan YİĞİT’tir.
Birliğin komutanı, tankın sürücüsü kahraman askere;
- Evladım bu tankı buraya nasıl çıkardın? diye sorunca.
Asker;
- Komutanım, o anda gözlerimin önünde engelsiz dümdüz bir yol göründü. Rumlar kaçıyordu, ateş ede ede buraya öyle çıktım.
Komutan mehmetçiğe emreder.
- Tankı indir.
Er cevap verir.
- O yolu görmeden nasıl indireyim komutanım.

Tank hâlâ o dağın zirvesinde durmaktadır. Dünya durdukça da duracaktır. Bu bir destandır. Dilden dile, gönülden gönüle ulaştırılacak bir destandır. Selam olsun bu destanı yazanlara. Selam olsun bu destan yazılırken can verenlere.
20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda biz bu vatanı; canlar vere vere, kara günler göre göre kurtardık. Selam olsun. K.K.T.C. semalarında dalgalanan anavatan ve yavru vatan bayraklarına.

Anıt hitabesinde şu cümleler yer alıyor;

BU TANK TÜRK’E HAS ATILGANLIK VE CÜRETKARLIĞIN ANITLANMIŞ BİR ÖRNEĞİ VE SİMGESİDİR.

02 Ağustos 1974 günü yapılan Lapta muharebelerinde, düşmanı yan ve gerisinden vurmak için görevlendirilen Özel Görev Kuvvetine mensup bu tank, St. Hilarion bölgesinden dar ve namüsait bir yolu kullanarak ve karanlığa sarkan bir zamanda (Saat 21:15 sıralarında) buraya kadar gelmiş ve düşmanın yol üzerine döşediği mayına basması sonucu tahrip olmuş, bilahare arkadaki diğer bir tank tarafından da, yolun açılması maksadıyla buraya itilmiştir.

Not: Yukarıdaki bilgiler 02 Ağustos 1974 tarihinde, söz konusu Özel Görev Kuvveti’nde, Piyade Üsteğmen rütbesi ile Takım Komutanlığı yapan ve bölgedeki çatışmaya bizzat katılan, 2004-2006 yılları arasında, KTBK Komutanı olarak görev yapan Korgeneral Sayın Hasan MEMİŞOĞLU tarafından verilmiştir. 07 Ağustos 2006

Tank Mürettabatı: Tank Komutanı Tank Üsteğmen Mahmut ŞANLITÜRK, Tank Onbaşı Gürler ERDAĞ, Tank Er Abdülkadir KURT, Tank Er Recep DOĞANYİĞİT

(Bu bilgiler 29 Eylül 1979 tarihinde çatışma gününde tank komutanı olan Tank Üsteğmen Mahmut ŞANLITÜRK tarafından verilmiştir)
Facebook'da Paylaş Logged

« Yanıtla #1 : 14 Nisan 2009, 00:04:28 »
xcoco
Yeni Üye
*

Teşekkür: 0

Üyelik Bilgileri
Beşparmak’taki Tank

sayın admin (evil)
adı geçen tankın bir resminin konması gerekirdi.
ve bekliyoruz.

emeğe her zaman saygımız vardır.
xcoco.....................................
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
« Yanıtla #2 : 14 Nisan 2009, 13:55:16 »
eviL
Kurucu Admin
Günün Kahramanı
*

Teşekkür: 301

DoguAkdeniz.Com

Üyelik Bilgileri WWW
Beşparmak’taki Tank

Senin hatrınımı kıracağım xcoco Göz kırpan

Buyur Beşparmak dağlarındaki tankın resimleri

« Yanıtla #3 : 05 Mayıs 2009, 04:00:04 »
xcoco
Yeni Üye
*

Teşekkür: 0

Üyelik Bilgileri
Beşparmak’taki Tank

sayın evil arkadaşım isteğimi kırmayıp koymuş olduğun beş parmak dağlarındaki tank resimlerini aldım çok teşekkür ederim benim ikinci vatanım kıbrıstır askerliğimi 1978 - 1980 yıllarında kırıkkale köy taburunda yaptım ama ilk gidişimde dört ay erdemli köyünde kaldımdı 4dört ay sonrası kırıkkaleye verildim ve oradan teskeremi aldım biliyormusun oralar kıbrıs gözümde tütüyor kimbilr günmüze kadar nasıl değişmiştir google heart la sık sık oraları dolaşırım ama canlı gezmek görmek gibisi varmı o sıcak yazlarını bile özledim hele bahar bir başka her yer yemyeşil sitenizede kıbrıslı kıbrıstan olduğu için üye oldum sitenize pek sık girmesemde ara ara giriyorum ricam bol bol kıbrısı tanıtıcı yazılar ve resimler bulundurun çünki benim gibi kıbrısı seven vatanı olarak kabul eden çok kişi var tek üzüldüğüm siyasilerin masaya yumruğunu vurarak türk'ün gücünü azmini ve kuvvetini göstermeyip sessiz kalmaları biz Türkiye olarak orada barış için varız varda olacağız yalnız silahla kanla alınanlar masada veriliyor buna üzülüyorum yaşım gereği rum tarafının yaptığı vahşetleri basından çok takip ettimdi yalnız her rum kötü değildir kötü olan yöneticileri ideoloji güdenleridir bilmiyorlar bizler ne kadar barışçı adil adaletli millet olduğumuzu AB nin yaptıklarıda hep türk düşmanlığı Osmanlıyıda onlar bugünki İMF türü olan zenginler kulübü adında devletlere borç veren sistemle çökerttiler bunun sebebide son padişahların basiretsizliği zevkine düşkünlüğünden olmuştur.şuan İMF ve AB hatta ABD de bizi zayıflatıp parçalamak istiyor neferlerinide görüyoruz bunları biraz derinlemesine anlatmamamdaki sebeb vatanlarımızın hain pusularla elimizden alınmak istenmesidir hala masaya yumruğunu vuracak bunlara rest çekecek liderler başlarımıza geçmedi .
konu olmayan yerde bu yazıyı yazmamdan dolayı mazur görün çünki bende bir kıbrıs aşığıyım.
site yönetimine ve size selam eder işlerinizde başarılar dilerim.
not. Kıbrısla ilgili bilgi ve belgelerinizi sitem de kullanmak istiyorum
umarım izin verirsiniz.
xcoco.........
www.poloz.azbuz.com

emeğe her zaman saygımız vardır.
xcoco.....................................
Sayfa: [1]

Gitmek istediğiniz yer:  

Arsiv